10-07-04

Urban Trad

Zo, waar waren we? Het optreden van Urban Trad, dus. Net voor de start van het optreden baanden we ons een weg doorheen de talrijk opgekomen massa om een plaatsje te veroveren in de voorste regionen, zo ongeveer net achter de lading gillende tienermeiden (dat er ook nog gillende twintigers bestaan zal later nog aan bod komen, denk ik). Het plein was echt wel volgelopen, maar toch was het er comfortabel vertoeven. Een mens had nog ruimschoots ademruimte en bewegingsvrijheid, een echte luxe in vergelijking met de sardienachtige toestanden tijdens sommige concerten op Werchter! We waren net op tijd. Het eerste nummer was alvast een instrumentaal nummer dat mij al helemaal in de mood bracht (ik zal veiligheidshalve de rol van Yves Barbieux z’n fluit van daar maar niet bij vermelden zeker?). Gedurende enkele, afwisselend up-tempo en rustige nummertjes vertoefde ik in hogere sferen, tot ik plots ontwaakte en oog in oog stond met gezonnebrilde groepsleden die hun wijsvinger schuinsgewijs in de lucht staken. Het opzet daarvan werd al gauw duidelijk toen de eerste tonen van de disco-intro van “Get reel” weerklonken. Het Leuvense publiek liet zich gewillig verleiden tot deze disco-moves, maar het is hen vergeven, Urban Trad is dan ook behoorlijk onweerstaanbaar. Wisten jullie trouwens dat CMS linkshandig is? Ik kon mijn lachsalvo bijna niet bedwingen toen ik honderden rechterwijsvingers de lucht zag ingaan, terwijl CMS zijn linkerhand de hoogte inschoot! Dit brengt me trouwens bij een interessante theorie, die zeker nog het onderzoeken waard is: volgens mij is er een verband tussen linkshandigheid en taalvaardigheid. Echt waar, in mijn klas bij de vertalers-tolken was het percentage linkshandigen echt beduidend hoger dan normaal en het waren ‘toevallig’ ook allemaal de beste vertalers! Nu ja, dan moeten we ook eens gaan onderzoeken of er ergens een ander verband bestaat dat dan weer CMS zijn hardnekkige tikfouten kan verklaren… Wisten jullie ook dat Twinkeltje, net als ik, een echt dansbeest is? Een heel optreden lang stonden we lustig te dansen achter CMS z’n torso. Ik hoop dat de luchtverplaatsingen die we daarbij veroorzaakten hem niet te veel gehinderd hebben, want zelfs Kuusou en Karel die vóór hem stonden leken erdoor heen en weer te wiegen.

Na het disco-intermezzo, was het de beurt aan “Sanomi”, het songfestivalnummer dat had moeten winnen, hoewel het lang niet mijn favoriete Urban Trad-nummer is. Daarna kregen we als verrassing een voorsmaakje van de nieuwe cd, waarin Yves Barbieux de fluit inruilt voor een soort rap-gewauwel. Ik weet niet of het aan het geluid lag of dat het gewoon mijn ding niet zo is, maar in ieder geval begon ook de hemel te protesteren tijdens deze song, die passend “l’air” gedoopt was. Gelukkig was het een heel lieflijk regentje, een dwarrelende regen die eerder als een streling over ons heen gleed, zonder al te veel nattigheid achter te laten. Vervolgens kwam de tweede verrassing op het podium: de enthousiaste Galicische meiden van Ialma, met hun stemmen die door merg en been gaan! Na afloop van ieder nummer probeerde ik hun stemgeluid te evenaren. Verrassend genoeg heeft CMS daar nog net geen blijvende gehoorschade aan overgehouden. Ze maakten nummers als “La Belle Jig” en “Vodka time” in ieder geval tot onvergetelijke momenten. Voor we het wisten was het concert voorbij. Toen kwamen Karel en Kuusou nog eens af met het droevige nieuws dat ze ons al zo vroeg zouden verlaten. We zijn ons verdriet dan maar gaan verdrinken in café De Blauwe Schuit. Het werd een gezellige after-babbel. Iedereen was het er roerend over eens: het was goed geweest. Het moment voor het afscheid naderde. Terwijl dat het arme Twinkeltje met de fiets huiswaarts moest keren, had ik het voorrecht om nog meer dan een uurtje in CMS gezelschap te mogen vertoeven in de wagen op weg naar Gent. Daar vertelde ik hem onder andere over mijn plannen om een zelfhulpgroep voor breedsprakerige mensen op te richten. Hij had zijn laatste verhaaltje op een schrijverssite gezet en daar vonden ze dat hij valse spanning opwekte. Ook ik weet wat het is, want elke keer als ik in het Nederlands een artikeltje schrijf in MS Word, begint mijn vervloekte grammaticacontrole al vanaf de eerste zin ostentatief ellenlange gekartelde groene lijnen te zetten, met als toffe mededeling: breedsprakerigheid… Net als nu dus ;-)

19:01 Gepost door Aisling | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

* Fijn dat jullie zo'n geslaagde avond hebben gehad!

Gepost door: Free my Soul | 10-07-04

o lijf gelijk olie aandoenlijk de prikjes die jij met je toverstafje her en der uitdeelt ;-)
Beste feetje...enkel je muzieksmaak is duister, je zieltje is zo wit als wat dus zelfs je "gemeenheid" is van het lieflijke soort! :)
keep on trying!
cms

ps: het lag niet aan de olijfolie!!! het lag aan het feit dat mijn maag overhoop lag door de honger!
ps2: de volgende keer breng ik je een slabbetje mee ;-)

Gepost door: CMS | 11-07-04

nice rview! ik zou het niet vbeter kunnen doen: mij ophemelen als zijnde een breedsprakerige linkshandige torso en dus heel intelligent! ;-) héhéhé
die wist je datjes zijn leuk...geleve toch maar uw lange versie te publiceren hoor! ik vind je niet breedsprakerig genoeg beste feetje!

Gepost door: cms | 14-07-04

idem hier Die breedsprakerigheid mag er bij jou wel zijn. De zinnen zijn nog niet onleesbaar (in tegenstelling tot die van CMS soms) :p. Houden zo!

Gepost door: Karel | 14-07-04

De commentaren zijn gesloten.