18-07-04

Gorki op de Gentse Feesten op 17/07/04

Zo goed als stipt op het voorziene uur verscheen Luc De Vos op het podium van de Oude Beestenmarkt. Hij zette de set in met het prachtige “Een schaduw in de schemering”, de vorige Studio Brussel-hit van Gorki waar ik met veel plezier ’s morgens mee wakker werd. Het publiek leek echter nog wat tijd nodig te hebben om te acclimatiseren. Ik had nochtans verwacht dat het een thuismatch zou worden, met een Luc De Vos die bij wijze van spreken bijna in zijn eigen achtertuin speelde en dan nog met zijn tweede thuis, namelijk zijn favoriete café, aan zijn rechterzijde. De eerstvolgende meetbare piek van enthousiasme, kwam er met een nummer opgedragen aan de fotograaf die zonet Vos z’n pint omver gekieperd had: “Leve de lente”. Hoe kan het ook anders? De zomer moddert maar wat aan tegenwoordig, dus dromen over mooi weer raakt bij de meesten wel een gevoelige snaar! Enkele nummertjes later was er een meisje met een vreemdsoortige diadeem op de schouders van haar vriend gekropen, een kans die Luc uiteraard niet onbenut liet. “Meisje, wat een mooie oortjes heb jij aan! Moet je mijn plectrum hebben?” Waarop het meisje dapper naar voren getorst werd om het plectrum in ontvangst te nemen. “Maar je hebt wel een wreed lelijk lief hoor”, klinkt het verder. “Hij lijkt een beetje op de zingende aap uit Jommeke”. Het moet gezegd, de jongen in kwestie had wel een indrukwekkende wijduitstaande bos krulhaar. Het kan natuurlijk altijd erger: al eens een fotootje van Macy Gray gezien? Gelukkig maakte De Vos zijn belediging goed door het volgende nummer “Ik doe mee” op te dragen aan de jongen in kwestie. Daarna bracht hij de nieuwe cd “Plan B” ter sprake. Vos tegen iemand uit het publiek: “Heb je hem al gedownload, jongen?” Hij bracht naar eigen zeggen zijn lievelingsnummer uit de cd, de titelsong, gevolgd door “Elektronica voor geliefden”, dat hij opdroeg aan de mensen van Das Pop.

Vos was duidelijk in een vrijgevige bui: niet alleen droeg hij nummers op aan Jan en klein Pierke, ook had hij zich al ontdaan van zijn plectrum en nu vloog zijn handdoek het publiek in! Het publiek was nu stilletjes aan op temperatuur gekomen en smulde van “Punk is dood”, “Molly” en “Billy lag te slapen” om daarna een hardrock-versie van Slaap Kindje Slaap voorgeschoteld te krijgen. Maar neen, noch voor Gorki noch voor ons was het al bedtijd; het beste moest nog komen! Na “Wie zal er voor de kinderen zorgen” was het tijd voor het “metalnummer” Prins van de duisternis, waarin prins Gorki even de tekst kwijt raakte. Hij gaf het tenminste toe en zong gewoon niks, in plaats van enkele onverstaanbare klanken uit te stoten en te hopen dat het publiek er niks van merkt! We waren bijna aan het einde van de set gekomen. Gorki, die laatste song die moet je ons nog schenken! En ja hoor, daar was de meezinger “Anja” die het publiek schreeuwend achterliet, hongerig naar meer. En dat kregen ze ook. Vos kwam terug en daagde met ontbloot bovenlijf de lieve kleine piranha uit. Het is natuurlijk de vraag wie er het meest zou schrikken: Luc van de vraatzuchtige piranha of de piranha van Luc z’n ontbloot bovenlijf? Luc riep met succes de hulp in van een engel om hem te behoeden voor een afschuwelijke verscheuringsdood. Gelukkig, want hij moest het nummer der nummers nog brengen! “Mia” werd zoals verwacht een ongelofelijk hoogtepunt. Wat een ontlading! Een heel plein vol zingende mensen, kippenvel alom! En wie dacht dat het toen voorbij was, heeft het mis. Gorki kwam nog eens terug voor een tweede bisronde. Als afscheid brachten ze nog een stevig dansnummer à la Daan. “Nog veel plezier met 'Radio' Galaxie!” Dank u wel Stijn Meuris, euh Luc De Vos, u was een fijn artiest!


22:59 Gepost door Aisling | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

aarrgghghg! 'k em al spijt da tik mijn gezelschap meegetron dheb naar dat folky boombal...
ikke had zin om te "rocken"!
heel mooie review zou ik zo zeggen! precies of u hebt ergens een goeie leermeester gehad in eht ineenweefselen van akkefietjes! ;-)
cms'ke

Gepost door: cms | 19-07-04

gorki een paar opmerkingen

"Zo goed als stipt op het voorziene uur verscheen Luc De Vos op het podium van de Oude Beestenmarkt"
Luc verscheen iets na 20h30 op het podium, meer dan een half uur te laat!

"Hij zette de set in met het prachtige “Een schaduw in de schemering”, de huidige Studio Brussel-hit van Gorki"
De huidige studio brussel-hit van Gorki is "Elektronica voor Geliefden"... (duidelijk al een lang niet meer naar de radio geluisterd)

ook ondankt een paar flauwe woordspelingen (de laatste song die moet je ons nog schenken, hoe verzint u het!) toch een bondig verslagje. Alleen zegt het weinig over het concert zelf. Ik maak hieruit enkel op de Luc De Vos het volk wist te entertainen. Over de speelkwaliteiten rept u met geen woord. Jammer, voor de échte muziekliefhebber onder ons

Gepost door: franz | 20-07-04

Antwoordje aan Franz Gorki was dan ook geprogrammeerd om 20h30 en niet om 20h00. Hij was dus stipt op tijd.
Ik had niks aan te merken op de muzikale kwaliteiten van zijn optreden, maar ik vind het leuker om de sfeer tijdens een optreden weer te geven. Ik ben dan ook geen echte muziekkenner, maar wel een simpele liefhebber. Ik heb de waarheid ook niet in pacht, ik vertel gewoon hoe ik een concert ervaar. Als u iets nuttigs kan zeggen over de speelkwaliteiten van Gorki, be my guest.
Ik heb "Elekronica voor geliefden" nog nooit gehoord op Stubru, maar als werkmens heb ik dan ook maar een kwartiertje de tijd om te luisteren, namelijk terwijl mijn wekker afloopt. U zal dus wel gelijk hebben; bedankt voor die rechtzetting.

Gepost door: Aisling | 20-07-04

muziekliefhebber? maalt er niet om dat er hier een daar een paar noten de mist in gaan dat de drummer zijn ritme niet houdt of de zanger zijn tkest vergeet...de muziekliefhebber geniet van het gebeuren hoe de groep overkomt , hoe ze contact maken met het publiek hoe enthousiast ze hun set brengen, hoe rommelig ook, (natuurlijk moet het geliuid wel nog iets trekken hé) en ja de sfeer why not??
bovendien beste franz, familie van Kafka zo te merken aan uw pieteluttige opmerkingetjes (no offense :) ) ben tu hier aan het verkeerde adreq..dit is hier niet de gespecialiseerde pers die denkt dat ze alles en iedereen kan verslaan (in beide betekenissen van het woord) en die denkt dat haar mening de neige juiste is, dit is de individuele ervaring van een individu...u bent duidelijk verdwaal dop het www...
u had hoge verwachtingen van Gorki? blijkbaar dat u ondanks het half uur telaat nog hebt gewacht...en meer nog u hebt zelf een hele tijd hhet concert gadegeslagen ondanks het feit dat het op niet veel trok qua muzikaliteit? of vergis ik me wederom? en ja dat de set voorspelbaar was, wat verwacht je op een masse-gedoe...de massa heeft geen oor naar experiment. de massa wil uitgekauwde stampot voorgeschoteld krijgen niet?...
u bent "echt" zegt u? leeft u niet een beetje in een illusie?
niettemin nog veel plezier, ik wacht met spanning op uw kritische reveiw van een barslechte vooringenomen eigengereide Luc de vos
cms

Gepost door: cms | 20-07-04

pffff Ondanks de kritiek van Franz, heb ik spijt dat ik er niet bij kon zijn, als ik dit verslagje lees. En dat heeft dan inderdaad meer met de sfeer te maken dan met de muziek an sich.

Gepost door: Karel | 20-07-04

UPDATE In zijn column noemde Luc De Vos zijn optreden vlekkenloos, met uitzondering van het nummertje Molly waarin hij blijkbaar akkoorden en woorden door elkaar haalde omdat zijn gedachten steeds bleven afdwalen naar de zingende aap... Tot zover mijn update over de speelkwaliteiten van Gorki.

Gepost door: Aisling | 22-07-04

De commentaren zijn gesloten.