26-07-04

Z op de Gentse Feesten op 18/07 (door Patrick)

Ik was er zelf niet bij, maar een trouwe fan van AMF heeft me dit verslagje opgestuurd. Dat wil ik jullie natuurlijk niet onthouden:

 

We zijn een beetje jong om de jaren 80 muzikaal bewust meegemaakt te hebben, maar als muziekliefhebbers hebben we ons geschiedenislesje wel geleerd, en we herinneren ons Arbeit Adelt nog, de groep rond Marcel Vanthilt. Intussen is Marcel een beruchte televisiefiguur geworden, maar onlangs waagde hij zich opnieuw op het muzikale pad met zijn nieuwe project ‘Z’

Niet dat we onmiddellijk zware fans zijn, maar hun optreden op de Korenmarkt wilden we wel even meepikken. Nu, het was zeker geen teleurstelling.

We waren nogal vroeg rond het podium gaan staan, want we vreesden een grote opkomst, zoals we de vorige dag bij Gorki hadden meegemaakt, en als we naar een optreden gaan willen we natuurlijk alles goed zien.

Bij het opstellen van het materiaal werd de sfeer voor het verdere optreden reeds gezet. Geen roadies, de muzikanten stelden zelf hun instrumenten op, net als een beginnend rockgroepje. Ook Marcel Vanthilt liep het podium op om zijn microfoonstatief op te stellen en de playlist naast z’n monitor te kleven, en sloeg tussendoor alvast een babbeltje met het publiek.

Het optreden begon met hooguit twintig geïnteresseerde toeschouwers. Na twee nummers echter (die ook als soundcheck golden) had ‘Z’ reeds de aandacht van de Korenmarkt getrokken, en het aantal toeschouwers groeide gestaag. Volgens Marcel werd het publiek aangevoerd met tram 1, een grapje dat hij het hele optreden lang zou blijven hanteren. Tja, ’t is natuurlijk niet eenvoudig om altijd met grappige bindteksten voor de dag te komen. Gelukkig maakte Marcel ’s verdere vlotte omgang met het publiek veel goed.

Een playlist kan ik niet geven, het enige wat we konden herkennen waren de twee (bescheiden) hits ‘Absoluut’ en ‘Geef mij uw Vrouw’. Als extraatjes kregen we nog een nummer van Arbeid Adelt (De Dag dat het Zonlicht niet meer Scheen), en een Vlaamse versie van de begingeneriek van Zorro (want daar doet de ‘Z’ dus aan denken).

De afgesproken volgorde werd overigens halverwege het concert grondig overhoop gegooid. Marcel vond dat er nog te veel licht was voor een traag nummer, en dat bijgevolg de sfeer nog niet helemaal goed zat. De slow kregen we dan uiteindelijk (op aandringen van een jonge vrouwelijke fan) als laatste nummer. De muzikanten waren wat verward door deze plotse wijzigingen, maar het leidde wel tot de wanorde (en bijgaand gestuntel)waar Marcel al het hele optreden op uit was.

Maar wat vooral opviel was de gemoedelijke sfeer die de groep wist te creëren, wat hun tot een aanrader maakt. Voor hen die nog naar Marktrock gaan, zeker ‘Z’ even meepikken. En of jullie het optreden nu goed of slecht zullen vinden, Marcel Vanthilt verklaarde zelf geen bal te geven over wat ze in Leuven van hem denken.

 

Patrick


22:10 Gepost door Aisling | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.