17-10-04

The Frozen Park (Zwart Werk, Beernem 16 Oct.)

Een illustere onbekende was de groep voor mij, maar dan wel eentje waarover ik al heel veel goeds gehoord had. Deze band heeft met het nummer Hollow sleep (Confused) the Battle Of The Bands 2003 van Sonic Seducer-magazine gewonnen en maakt muziek in het genre van Diary of Dreams en Diorama. 16 oktober zou het moment van de waarheid worden: naar het schijnt hun eerste echte optreden, al was dat moeilijk te geloven!

De opbouw van het podium vormde eigenlijk al een grappige intro, die de gemoedelijke toon zou zetten van de rest van de show. Met man en macht trachtten band en “crew” een reusachtig, langwerpig doek met de mascotte erop de lucht in te hijsen en op een soort staander te plaatsen. Het gevaarte bleek echter niet zo stabiel, dus moesten zowel staander als doek wat aan lengte inboeten. “Zolang ze van hun optreden maar een extended version maken”, dacht ik bij mezelf.

Hun mascotte, een bizar bibberend kereltje dat zijn kin in zijn sjaal lijkt te begraven, is trouwens heel erg knap, net zoals de rest van hun artwork en hun website bijvoorbeeld.

Hun concertje verliep duidelijk heel wat vlotter dan de voorbereidingen. Twee keyboardspelers en een zanger namen plaats op het podium. Ze startten nagenoeg meteen met Shelter, een nummer dat ik één van de beste vind, en in geen tijd hadden ze het hart van het publiek veroverd. Hun muziek is dan ook meeslepend, complex, gevarieerd en melodieus en hun teksten poëtisch. De zang was niet altijd even perfect, maar dat stoorde me niet: het maakt het geheel wat breekbaarder, wat uitstekend lijkt te passen bij de ziel van hun muziek. Ik vond het hele optreden vooral heel erg sfeervol.

Maar mochten jullie denken dat er geen gedans aan te pas kwam, dan kan ik je geruststellen. Hoewel het niet bepaald electro is waar je met volle overgave de frustraties uit je lijf kan dansen, heb ik eigenlijk weinig stil gestaan. Toen het concert zijn einde naderde, kwam het schitterende Hollow sleep aan de beurt, gevolgd door Lips like sugar (dat zal ik niet zo snel vergeten, omdat ik tot mijn eigen grote hilariteit “lips like chicken” begrepen had). The Frozen Park kwam er niet zonder bisnummers vanaf.

We don’t blame them for being just theirselves either, ze zijn nu eenmaal fantastisch.

Na het concert vlogen de genummerde exemplaren van Collected Demos 1997-2004 die de deur uit, ongetwijfeld tot grote vreugde van de bandleden, maar eveneens tot groot verdriet van de fans die er niet snel genoeg bij waren. Wij werden de trotse eigenaars van nr. 17.

Ik zou in nabeschouwing toch een en ander willen vertellen over die cd. Behalve het uitstekende Hollow sleep en Shelter/rise again, bevat Collected Demos heel wat ander materiaal dan wat The Frozen Park live bracht in Beernem. Almost gone in thunder, Face in a hole, Nowhere party zijn bijvoorbeeld trage, maar toch heel aanstekelijke electro-nummers, waarvan het refrein vaak door mijn hoofd blijft spoken. Exile sky is dan weer een instrumentaal pareltje. En van de soundscapes in de hidden track heb ik dankbaar gebruik gemaakt op ons Halloween-avondje. Ze hebben onze gasten ongetwijfeld koude rillingen bezorgd. Voor de rest kan ik allerminst zeggen dat The Frozen Park me koud laat, integendeel. Ik moet toegeven dat ik Diary of Dreams al twee keer live gezien heb en dat ik me steeds afvroeg waarom iedereen dat nu toch zo goed vindt. Ik ben geen fan van het genre, maar misschien zal ik Diary of Dreams op 19 februari heel anders ervaren met the Frozen Park als opwarmer!
21:23 Gepost door Aisling | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

ZW Frozen Park Dit is toch wel heel puur hoor ! Ongeloofelijk goed! Geef die gasten een deftig platencontract aub! Groetjes, David

Gepost door: David Devriendt | 19-10-04

Last but not least... Aha! 't Is er dus blijkbaar toch nog van gekomen! En 'k moet zeggen, 't was de moeite van 't wachten waard, hoor! Amaai zeg, zo'n lovende kritiek! De gasten van The Frozen Park zullen maar wàt blij zijn als ze dat hier gaan lezen! Misschien had ge nog enkele weken moeten wachten om dat verslag te schrijven?! 't Had dan waarschijnlijk zogoed als perfect geweest! ;-)
En ja, ge hebt gelijk...de set die ze in Beernem speelden, verschilt idd behoorlijk van hun demootje....maar geen nood, op 19 februari gaan ze wel één of meerdere van uw favorietjes spelen! Méér ga'k wel nog niet vertellen, want anders is de spanning der af, hé?!
Maar enfin, zorg maar allemaal dat ge der dan bij zijt! Want de afwezigen zullen weer es ongelijk hebben! (stoef stoef ;-))
Oh ja, voor de geïnteresseerden:waarschijnlijk treden ze in december nog es op in Menen(maar dat staat nog niet voor 100% vast)... maar om zeker te zijn, moet ge maar es naar hun site surfen:www.thefrozenpark.be
Thx voor 't verslag!
:-)

Gepost door: Butterflydance | 16-11-04

Bedankt Hé Aisling,
bedankt voor de prima review van ons optredentje... Geloof het of niet, maar het was echt de eerste keer. Bedankt aan iedereen voor de toffe en vooral eerlijke en talrijke commentaren, het is echt een stimulans voor ons om door te gaan ! Tot ziens in Gent ! Groetjes van Peter, Koen en Jannick (TFP)

Gepost door: Peter Vandaele | 22-11-04

De commentaren zijn gesloten.