18-03-05

Dead Can Dance (Bozar, 17 Maart)

Dead Can Dance is als een majestueuze heilige eik in het donkere muzikale woud. Hun muziek valt nauwelijks te omschrijven, ze is etherisch, ongrijpbaar… ze kent geen grenzen. Spirituele muziek, middeleeuwse muziek, Oosterse klanken, Afrikaanse ritmes, Engelse ballades: Dead Can Dance sluit al deze genres in haar armen en drukt er haar stempel op. Constanten daarbij zijn vooral de ongelofelijke bezieling en het ongeëvenaarde vocale talent van zowel frontvrouw Lisa Gerrard als frontman Brendan Perry… -Vergeef me als ik lijk te overdrijven! Hun eerste album verscheen in 1984, maar gezien mijn prille leeftijd op dat ogenblik ontdekte ik hen  pas negen jaar later (nog steeds op prille leeftijd! ;-)) met hun album “Into the labyrinth”… Toen in 1998 het nieuws kwam dat Lisa Gerrard en Brendan Perry niet langer als duo zouden verder gaan onder de naam “Dead Can Dance”, was meteen ook al mijn hoop verdwenen om ze ooit nog live aan het werk te kunnen zien. Maar daar zat ik dan, op 17 maart 2005, in de prachtige Henry Le Boeuf-zaal, samen met een 2000-tal gelijkgestemden, verwachtingsvol uit te kijken naar het grote moment. De aanwezigen leken weinig gemeen te hebben met het traditionele gothic-publiek. Er was zelfs opvallend weinig zwart te bespeuren. Het publiek leek eerder te bestaan uit muziekliefhebbers die misschien ooit in een ver verleden in de zwarte scene vertoefd hadden, maar die hun donkere outfits al lang ingeruild hadden tegen een beige broek, een donkerblauw kostuum of een bonte T-shirt. Toen de lichten gedoofd werden, steeg er een verwachtingsvol warm applaus en gejoel op uit de zaal, met een enthousiasme waar de jongere zwarte garde nog een puntje aan kan zuigen. Al snel werd duidelijk dat Dead Can Dance live nog veel indrukwekkender is dan op cd. Het eerste hoogtepunt kwam al na enkele nummers toen Brendan “The ubiquitous mr Lovegrove” bracht. Onmiddellijk daarna hield Lisa het publiek in haar ban met een ongelofelijk sterk vocaal nummer.

Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat ik van de twintig nummers tellende setlist er ongeveer een achttal kende en dat die mij dan ook het meest raakten. Zo was er het vrolijke middeleeuwse “Saltarello” met Brendan op de draailier en het emotionele “The wind that shakes the barley”, een Ierse protestsong, a capella gezongen door Lisa. Ook “I can see now” en “American Dreaming” met Brendan op akoestische gitaar gaven me koude rillingen. Het publiek hing aan hun lippen en het was vertederend om een Lisa’s verwonderde glimlach te zien telkens wanneer het publiek Dead Can Dance na elk nummer onder een luidruchtig applaus bedolf. De set werd afgesloten met het meeslepende Oosterse “Rakim”, een van de weinige nummers waarbij Brendan en Lisa allebei de vocalen voor hun rekening nemen. Iedereen in de zaal veerde recht voor een staande ovatie. Nooit eerder heb ik in een applaus zoveel warmte, appreciatie en dankbaarheid gehoord. Tot tweemaal toe (ok, dat was wel berekend geef ik toe!) kwamen ze terug voor bisnummers: eerst met “Black sun” en “Salem’s lot”, daarna met het bezwerende “Yulunga (spirit dance), een van mijn lievelingsnummers, het fragiele “Severance” en het nieuwe jazzy “Hymn for the fallen” waarmee Lisa weer eens bewijst dat ze alle genres aankan en dat Dead Can Dance nog steeds verrassend uit de hoek kan komen. Ik hoop dan ook dat Lisa en Brendan hun muzikale krachten verder zullen blijven bundelen, want het is net de afwisseling en dualiteit in het werk van Dead Can Dance die zorgt voor de dynamiek.  Eén ding is zeker, mocht je het wezen van muziek een gezicht kunnen geven, dan heb ik het bijna twee uur lang diep in de ogen gekeken.

 

View my Dead Can Dance photo album

 

Click here to see the setlist (dankjewel aan de mensen die zo vriendelijk waren me hun setlist even te lenen om te fotograferen!)
22:30 Gepost door Aisling | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

Ge zijt... ...toevallig toch geen fan van Dead Can Dance?! ;-)
Ik ken eigenlijk niks van DCD, maar als ik dat hier lees, dan heb ik blijkbaar toch iet s gemist?! Btw, uw verslag is echt héél goed geschreven, hoor!
En uw foto's mogen er ook gerust wezen! Nog enkele concertjes, en 't zullen professionele kiekjes lijken! :-)
^V^

Gepost door: Butterflydance | 19-03-05

dead can dance prachtige foto's !!!!

Gepost door: b-Art | 19-03-05

great!! waw!!! jammer dat ik er niet bij kon zijn...
zeg, je ziet daat investren in techniek je geen windieren heeft gelegd! prachtige foto's idd, de mijne kan dat niet in den donkeren denk ik...hij kan amper scherpstellen in het schemer :s
ik denk dat ik dus vleermuis af ben :p

nice job! girl!!!

Gepost door: Lord CMS | 19-03-05

herbeleving muziek "uit een ver verleden" ;-) Prachtig mooi was het! Heb het meest van Severance genoten. En dat applaus: nog nooit eerder meegemaakt op een concert! Nu wachten op de live-cd...

Gepost door: Andermatt-Bolzano | 19-03-05

Leuk... ... om een fan aan het woord te horen.
In de pers waren ze er minder vrolijk over, maar what the hell.

Ik voel bij het lezen bijna wat jij voelde, denk ik.
Genieten van begin tot einde.
Kippenvel.

Op die momenten weet ik weer wat mijn voornaamste drug is...

Stoned, stoned, stoned, stoned, let's get stoned, music is the dope!

Gepost door: Kaajee | 22-03-05

zeg! waarblijven die hete foto's van die geile chicks van Untoten???
en van u in de kast! :p
je ontkomt er niet aan hoor! :p

Gepost door: Lord CMS | 27-03-05

@Lord CMS Die chicks van Untoten konden me niet echt bekoren, dus ik vrees dat er noch een review, noch foto's zullen komen. Maar niet getreurd, voor mooie kiekjes van gothic-optredens kan je steeds terecht bij http://www.greyoldmen.com.

Gepost door: Aisling | 28-03-05

Mooi verslag Haai,

Ik was aan rondneuzen naar Dead can dance dingetjes en kwam toen hier terecht :) mooi verslag hoor! en ook mooie foto's. Het is erg interessant om te lezen dat ze in België zo dezelfde ervaring hadden als wij hier in Nederland! Echt heel leuk!

Gepost door: Layla | 06-04-05

alles Dead can dance toevallig jaren geleden te horen gekregen als "ook leuk mischien?" en direct verkocht. Ik denk dat ik alles aan CD's heb. ongeveer 12 tot 15 met de solo CD's van beide zanger en zangeres erbij.
Er is bijna geen groep zo veelzijdig en goed te noemen, ik ben ook fan van Vangelis, hier heb ik maar 39 CD's van, vandaar, maar hun zijn beter!!

Gepost door: Kees Kik | 30-05-05

De commentaren zijn gesloten.