06-04-05

Soman, Diorama en VNV Nation (Theatrium Mechelen, 3 April)

Twee dagen na de feiten: nog steeds een hese stem en spierpijn op de vreemdste plaatsen… Het minste dat je kan zeggen is dat de concerten van afgelopen zondag een “blijvende” indruk nagelaten hebben. Wie dacht dat het “gothic”-wereldje nog steeds volliep met depressieve neuroten die met hangende schouders en bengelende armen de dansvloer aftasten op zoek naar verdwaalde muntstukken, zou meteen van deze hardnekkige doch dwaze vooroordelen verlost geweest zijn. Toegegeven, “Gothic” is een vlag die de lading al lang niet meer dekt, maar toch valt de electro waar we zondagavond op getrakteerd werden onder deze grote noemer.

Er was een tijd dat ik dacht dat elektronische muziek me altijd onbewogen zou laten, behalve op de dansvloer dan. Tot je dan eens naar de teksten van sommige van die electro-nummers gaat luisteren. Voor de future pop van VNV Nation was ik al snel gezwicht, op cd althans, maar het heeft hen toch drie concerten gekost (of eerder, het heeft MIJ drie concerten gekost ;-) ) vooraleer ze me live volledig konden overtuigen. En hoe! Drie lijkt overigens wel een magisch getal te zijn op dat vlak, want enkele weken geleden terug was het ook met hun derde concert dat Diary of Dreams me volledig van mijn sokken blies.

De avond werd ingezet met een stevige opwarming door Soman. Tevergeefs bleef ik wachten op wat rauwere industrial, maar in de plaats daarvan kregen we eerder een bonkend discotheekgedreun. My mistake! Niet helemaal mijn ding, maar stilstaan kon ik toch ook niet, dus van enige fysieke opwarming was er wel sprake. Part 2 van de opwarming was al wat stijlvoller en genuanceerder: de  zweverige en bezielde electro van Diorama was eigenlijk een perfecte voortzetting van de fysieke, maar vooral ook mentale opwarming voor VNV.

Eén ding is zeker, VNV is energy. Deze keer werden Ronan en Mark geflankeerd door twee keyboardspelers: Vasi Vallis (NamNamBulu) en de Soman-guy van eerder op de avond. Toen ik dat zag, moest ik onmiddellijk denken aan een uitspraak waarmee Ronan op een van de vorig concerten het Belgische publiek tot verdraagzaamheid aanmaande: “Remember, one scene!”. “One scene” daar leek het inderdaad wel even op: een publiek dat zich unaniem in het zweet danste en hees zong en schreeuwde. In het begin van de set was het nog wat zoeken: problemen met het geluid en een omgevallen waterfles leken Ronan wat te irriteren, maar door de overdonderende overgave van het voltallige publiek was zijn humeur op slag hersteld.

Hij werd zelfs “talkative” en prees zowel het Belgische publiek (you’ve been the best audience so far) als de Westmalle Tripel (the best beer in the world). Tussen al dat gevlei door was er af en toe nog wel eens tijd voor muziek ook. De set was eigenlijk een perfecte combinatie van een aantal nummers uit het nieuwe album “Matter & Form” en een hele reeks nummers die niet zouden misstaan op een “best of”. Op de vorige concerten vond ik dat Ronan soms de neiging had om prachtige nummers onrecht aan te doen, maar deze keer bleef dat nog binnen de perken. De versie van “Joy” was wat minder geslaagd en “Kingdom” ging tot mijn grote wanhoop een beetje de mist in, maar voor de rest was het gewoon een heel sterk, sfeervol en energiek concert, met de twee nummers van de tweede bisronde “Beloved” en “Electronaut” als onevenaarbare apotheose.

 

Ik ben benieuwd wat het magische getal drie nog voor mij in petto heeft, want zaterdag zie ik zowel The Frozen Park (start de player(s) rechtsboven om te luisteren) als Deine Lakaien voor de derde keer en die vond ik allebei al van bij de eerste keer grandioos. Dat belooft!

 

Het nieuwe album van VNV Nation is trouwens ook verkijgbaar via de gloednieuwe online shop http://www.mistermoonlight.be/

Meer foto’s van Soman, Diorama en VNV Nation vind je op http://www.greyoldmen.com/


00:41 Gepost door Aisling | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

na het beluisteren van de mp3-tjes ben ik tot de conclsuie gekomen dat da tik weer iets gemist heb verdikke...

Gepost door: Lord cms | 06-04-05

Lord CMS! Je hebt weer niet goed opgelet in de klas hé! De MP3tjes zijn van The Frozen Park en hun optreden is op zaterdag 9 april ... Maar your lordship himself heeft me al persoonlijk verteld dat hij er niet bij kan zijn, de conclusie blijft dus jammer genoeg dezelfde. Je had nochtans je Lakeien kunnen gaan ronselen in Waregem, want, geef toe, wat is een Lord nu zonder lakeien?

Gepost door: Aisling | 06-04-05

héhé ik bedoelde de mp3 op de site van de gropen...hoewel frozen park heel goed klinkt ook!

merci voor je depannage gisteren en ik stuur je de 5 zaligheden door als ik ze opgelost heb!

Gepost door: Lord cms | 07-04-05

De commentaren zijn gesloten.