12-08-05

The Sisters of Mercy (Lokerse Feesten, 08 Aug.)

Het was met lage verwachtingen dat ik maandag naar de Lokerse Feesten trok voor het concert van The Sisters of Mercy, die me nochtans na aan het hart liggen. Ze hebben nu eenmaal een niet zo goede live-reputatie en dat kon ik jammer genoeg in 2001 aan den lijve ondervinden tijdens hun concert in de Brielpoort in Deinze. Toegegeven, de beroerde akoestiek van die zaal zal ook wel een rol gespeeld hebben, maar toch herinner ik me dat optreden als één grote teleurstelling. De klank was erbarmelijk, de nummers onherkenbaar, het zicht slecht en het publiek apathisch…

Maar iedereen verdient een tweede kans en dus wilde ik ze in Lokeren zeker niet missen.

En ik prijs mezelf gelukkig dat ik erbij was, want was me dat daar een revanche in Lokeren!

The Sisters of Mercy slaagden glansrijk voor hun herkansing, voor het publiek daarentegen zit er niks anders op dan zittenblijven.

Plots stonden ze daar: traditiegetrouw spoot de rookmachine veel rook, maar zonder deze keer daarbij de kaalgeschoren Andrew Eldritch en zijn kompanen al te veel aan ons oog te onttrekken; ons blote oog… want het doen en laten van The Sisters mocht niet op het groot scherm geprojecteerd worden. The Sisters laten dan ook geen kans onbenut om de zweem van mysterie, waar ze zich maar al te graag in wentelen, in stand te houden.

Het is hen vergeven, want Andrew was verrassend goed bij stem, de gitaristen ramden er stevig op los en drumcomputer Dr. Avalanche was in topvorm. Wie een beetje bekend was met de albums van The Sisters of Mercy, kende ongeveer de helft van de set, maar de ‘Industrial Groove Machine’ vertikte het uiteraard om enkel hits te spuien. Jammer voor de mensen die enkel gekomen waren voor die nummers, want zij moesten het stellen met het mooie ‘Alice’, een niet al te beste versie van ‘Temple of Love’ en het stevige First & Last & Always, tevens het enige nummer dat aan bod kwam uit de gelijknamige cd. ‘Marian’ werd vakkundig van de setlist geweerd. Jammer, maar ik heb in ieder geval ook met volle teugen genoten van ‘Ribbons’,  ‘Flood I en II’, ‘Dominion’ , ‘Lucretia’ en ‘Vision Thing’. Van de nummers die niet op de officiële albums terug te vinden zijn, springen ‘Giving ground’ en ‘Suzanne’ het meest in het oor. The Sisters of Mercy maken het zichzelf natuurlijk niet gemakkelijk door al jaren geen cd’s meer uit te brengen. De liefhebbers zouden het nieuw materiaal dat ze steeds live brengen wel eens op cd willen zien verschijnen, zodat ze niet altijd hun toevlucht hoeven te nemen tot bootlegs van lamentabele kwaliteit.

Nu ja, een groep mag wel bepaalde kapsones hebben, vind ik, dat is een deel van de charme.

Dat je in Lokeren vooral te doen had met mensen die maar enkele hits kenden van The Sisters of Mercy, merkte je wel aan de sfeer. Hier en daar ging een eenzame fan uit de bol in de massa, maar de rest stond erbij en keer ernaar. Sfeer zal je waarschijnlijk wel vlak voor het podium teruggevonden hebben, alleen jammer dat het onmogelijk was om daar te geraken.

Ik kan maar hopen dat Andrew zondag op het M’era Luna-festival even goed bij stem is en dat het Duitse publiek garant zal staan voor ietwat meer sfeer.

 

 

Setlist

1. Crash and Burn – 2. Ribbons – 3. Come Together – 4. Alice – 5. Flood I – 6. Giving Ground – 7. Dominion/Mother Russia – 8. Summer – 9. First and Last and Always – 10. Will I Dream – 11. Slept – 12. Anaconda – 13. Temple of Love – 14. On the Wire/Teachers – 15. Suzanne  – 16. Romeo Down – 17. Flood II

E1: 18. Uptown Top Ranking (samples: Emma) – 19. Lucretia, my reflection

E2: 20. Top Nite Out (instrumental) – 21. Vision Thing


Lees het verslag en bekijk de foto's op Cutting Edge.

11:25 Gepost door Aisling | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

sisters ik heb de sisters al een keer of 6 live gezien, en zelf vond ik hun optreden van 2001 in de brielpoort verre van schitterend. maar nu waren ze fantastisch.
1 kleine opmerking : hun temple of love versie van de lokerse feesten is de beste die ik al live heb mogen aanhoren. de gitaren klonken bijna als de originele studio versie. dit in tegenstelling tot vroegere liveversies.

Gepost door: tOM | 19-08-05

De commentaren zijn gesloten.