17-10-05

Zwart Werk (JH The Nooddle, Beernem, 15 Oct. 2005)

Op 15 oktober was het weer zo ver! Eén keer per jaar maakt JH The Nooddle werk van 'Zwart Werk', een gothic-EBM-electrofestival dat dit jaar aan zijn vijfde editie toe was. Het programma was op zijn minst gevarieerd te noemen.
20 Miles as the Wolf Runs mocht de spits afbijten. Dit wolvenduo bestaat uit keyboardspeler Filip Coussement, die de muziek componeert, en zangeres Anouschka Defraeye, aan wier creatieve geest de lyrics ontspruiten. Ze brengen een genre dat moeilijk te omschrijven valt: een krachtige hoge vrouwenstem op een bedje van eigenzinnige speed-electro. Zangeres Anouschka was ondanks –of misschien net dankzij- haar zenuwen ontzettend goed bij stem en heeft indruk gemaakt. De muziek van 20 Miles is misschien niet altijd even toegankelijk, maar de refreinen van nummers als 'Let' en 'The Great Awakening' zitten in geen tijd in je hoofd gebeiteld. Na hun optreden vlogen de demo-cd’tjes in ieder geval de deur uit.
Daarna was het de beurt aan Crossvaults, een op metal geïnspireerde band waarin de drummer van Heyaeb zijn drumsticks inruilt voor een micro(en mega-)foon. Hij wordt hierin bijgestaan door Emelie, de verleidelijk dansende co-zangeres. Emelie was meteen ook de laatste vertegenwoordigster van het sterke geslacht (een beetje feministische propaganda tussendoor kan nooit kwaad ;-) ) op deze festivalavond. Leadzanger Tony is een meester in het bespelen van het publiek en ook op muzikaal vlak wist Crossvaults me te boeien. Ze verleidden me bijna tot wild geheadbang, o nostalgie, maar aangezien dat misschien een beetje vreemd is voor een bijna 28-jarige dame beperkte ik me tot een enthousiast hoofdgeknik.
Na Crossvaults was het dan weer tijd voor een heel ander genre: new wave pur sang. The Dead Poets bewezen dat ze meer zijn dan een simpel cafébandje. De sfeer zat er vooral goed in tijdens covers als Shadowplay, Is Vic there?, Alice en Deathwish. Een beetje onterecht, vond ik, want ook hun eigen nummers vind ik behoorlijk meeslepend (ik was dan ook die deerne die de hele tijd vooraan stond te dansen, naast die twee doorgewinterde new wavers die helemaal uit de bol gingen). Geen verkleedbal, geen freakshow, geen kapsones; deze poëtische zielen weten wat de essentie is: de muziek.
Datzelfde geldt overigens voor Heyaeb. Zij waren er al eens bij op de eerste editie van Zwart Werk en mochten wegens groot succes het jaar nadien opnieuw aantreden. Na twee jaren van stilte op het Heyaeb-front bleek het publiek hen nog steeds op handen te dragen. “Electro van internationaal niveau,” was een van de commentaren die ik achteraf opving. Anderen vinden hun muziek dan weer te gepolijst. Ieder zijn mening natuurlijk, maar ik heb in ieder geval van hun concert genoten.
Na Heyaeb werd met Dive het zware industrial/EBM-geschut bovengehaald. Mijn hongerige maag had toen echter een date met de intussen waarschijnlijk legendarische pita-man in onkruidverdelgerspak… Toegegeven, de man bereidt zijn pita’s met zoveel zorg en liefde dat het bijna aandoenlijk is. Hij neemt er dan ook ruimschoots de tijd voor … o wee, als je pas de derde in de rij bent. Dive gemist dus, maar aan de rood aangelopen hoofden en stomende lijven te zien heeft Dirk Ivens het publiek tot uitputtens toe aan het dansen gebracht.
En dan volgde nog meer EBM-geweld van Fixmer-McCarthy. Het publiek ging massaal uit de bol op de dreunende beats van Terence Fixmer gecombineerd met de kort en krachtig gescandeerde lyrics van Ex-Nitzer Ebb leadzanger Douglas McCarthy. Techno meets EBM: de spieren worden losgegooid, de lichaamstemperaturen gaan massaal de hoogte in en voor vrouwen met hakschoenen worden de pijnlijke voeten steeds ondraaglijker. Een behoorlijke energiebom dus. Meer van dat kan je meemaken op 12 november tijdens I love Techno, maar waar ik vooral al naar uitkijk is een volgende editie van het gezellige Zwart Werk-festival.
 
You can access the photo albums of 20 Miles as the Wolf Runs, Crossvaults, The Dead Poets, Heyaeb, Dive and Fixmer/McCarthy now via http://www.ad-mortem-festinamus.com/albums/Zwartwerk/inde...
 
All pics by Butterflydance. (Thanx!)

Pictures of 20 Miles as the Wolf Runs are online at http://www.20miles.be.
More pictures of Zwart Werk can be found at http://www.greyoldmen.com.

01:18 Gepost door Aisling | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Knuffel Vrouwke 1 heeft een knuffeloorlog geopend, daar doe ik heel graag aan mee. Ben je klaar? We starten:
*KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* *KNUFF* Je bent net geknuffeld !! Helemaal, en er is geen ontsnappen aan deze keer !!! Dit is een start van een totale *KNUFFEL* oorlog! Dus knuffel iedereen die je kent !!! Knuffel je vrienden, je vijanden, iedereen!!! Een knuffel, zo klein, en de betekenis zo groot. Het kan een lach op iemands gezicht toveren. Dus laten we eens knuffelen op zijn tijd !!! Iedereen heeft wel eens een knuffel nodig, ook ik..!!! Als je deze mededeling krijgt, breng het verder naar tenminste 10 blogvrienden, inclusief de persoon van wie je het gekregen hebt. Verder wens ik je een fijne knuffeldag.. Zit je nog???

Gepost door: Pliske | 17-10-05

@Pliske Bedankt voor de knuffel, maar ik onthoud me liever van het versturen van kettingmails, ook al zijn het kettingknuffels. Een mens moet zich toch ergens van onthouden, niet waar? ;-)

Gepost door: Aisiing | 17-10-05

Knuffel Geen enkel probleem hoor, je bent uiteraard vrij te doen en te laten met de knuffel wat je maar wilt, maar mijn knuffel aan jou blijft toch!! ;-)

Bloggroetjes,

Gepost door: Pliske | 17-10-05

thanx Toffe fotoots !!! Merci Francesco (fotosmurf van dienst :-)) en iedereen die er was zaterdag. 't Was zalig...

Fliep

Gepost door: Fliep | 18-10-05

dark very nice work ;-)
ende uwe lukte dus niet, ja zo te zien echt wel weinig licht hé

mss dayt ik probeer op haggard, ik kan dat nu niet zeggen want nu kanik niet denken :s

Gepost door: lord cms | 18-10-05

The Dead Poets Website Merci voor de mooie foto's ! Wij hebben énorm genoten, hope U2 !

Gepost door: Little K. | 20-10-05

De commentaren zijn gesloten.