12-11-05

Faun (Arena Van Vletingen, 5 Nov. 2005)

Na dit korte elektronische voorspel was het tijd voor het middeleeuwse gedeelte van de avond. Ook de jongelingen van Faun zijn steeds een lust voor het oog (vooral de bevallige deernes dan) en een streling voor het oor. Ik had ze al aan het werk gezien deze zomer op M’Era Luna, maar daar verzopen ze zowat: was het net niet in de regen, dan wel in de technische problemen. Toch had ik genoeg gezien om reikhalzend uit te kijken naar een concert van hen in optimale omstandigheden en dan is een Purple Moon-concert in de Arena van Vletingen met Qntal als kers op de taart toch wel dé gedroomde kans. En gelukkig dachten velen daar net zo over, want Faun werd door het zwarte volkje bijzonder warm onthaald!

Wat mij vooral aantrekt in deze groep is de enorme verscheidenheid. In de zang bijvoorbeeld: voor sommige nummers is bezieler Oliver de dragende kracht, voor andere dan weer Fiona of Lisa, maar vaak verenigen ze hun krachten en brengen ze een hele mooie samenzang. 

Ook in de gebruikte talen zit variatie: naast het Duits zingen ze ook in het Latijn, Galicisch, Sefardisch, Hongaars, … En dan is er nog de afwisseling in het repertoire: romantische ballades, andro’s, up-temponummers, rituele zang, … als er maar middeleeuwse instrumenten aan te pas komen, en ja, ook die zijn heel gevarieerd! Oliver bespeelt o.a. de luit en de nyckelharp, Fiona neemt de blaasinstrumenten zoals fluit en doedelzak voor haar rekening en Lisa de draailier. En dan heb ik het nog niet gehad over de vreemdsoortige percussie-instrumenten die Rüdiger allemaal bovenhaalt! Bovendien worden al die traditionele instrumenten uitstekend ondersteund door de programming van Niel, die voor een eigentijdse afwerking zorgt.

Mijn persoonlijke hoogtepunten van het concert waren ongetwijfeld “Tagelied”, een ballade die Oliver opdroeg aan fotograaf Grey Old Man, het instrumentale “Rhiannon” en de bezwerende aanroeping van een Afro-Braziliaanse god “Iyansa”. Alle drie overigens nummers van de laatste cd “Renaissance”, die volgens mij de perfectie zeer sterk benadert. Faun is ongetwijfeld, samen met pagan folkband Omnia, mijn muzikale ontdekking van het voorbije jaar. En met hun sterke concert zullen ze ongetwijfeld nog andere harten veroverd hebben.

 

Photo album Faun (pictures by Aisling)

22:49 Gepost door Aisling | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.