11-07-06

Verslagje van Rock 'n Troll 2006 (zaterdag 8 juli 2006)

Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juli werd in Gent de aftrap gegeven voor het festivalseizoen.
Stad Gent, Koopcenter Vrijdagmarkt, café De Dulle Griet en café De Trollekelder sloegen de handen in elkaar voor de organisatie van een gratis muziekfestival op Sint-Jacobs en de Vrijdagmarkt. Met onder meer Vlaamse artiesten als Kurt Lotigiers en Gene Thomas en de pop/rockbands Monza en Krezip was het programma van zaterdag op zijn minst gevarieerd te noemen, zeker als je daar nog een portie funpunkrockhardcoreska van Belgian Asociality en dance vibes van Daan bovenop doet. En het was net voor die portie dat ik natuurlijk kwam!

 

For old times’ sake

Om tien voor zeven trok ik naar Sint-Jacobs voor een afspraak met een ver verleden…
Zowat vijftien jaar geleden choqueerde Belgian Asociality ons brave Belgenlandje met hun dubbelcd ‘Astamblieft’ en ‘Belgian Asociality’, samengeperst op één schijfje. Die eerste cd begon met het geluid van het smakelijk achterovergieten van een frisse pint, gevolgd door het uitgebreid lozen van de aldus binnengekregen overtollige gassen. De tweede cd begon dan weer met een nummertje dat heel misleidend ‘Intro’ werd genoemd, maar waarvoor ‘Exit’ een meer passende titel geweest zou zijn, aangezien het een verdacht geloofwaardige evocatie is van het vakkundig dumpen van de maaginhoud. De nummers daartussenin waren vooral odes aan bier, wodka, tequila, sigaretten en wiet. Daarnaast werd er ook geen enkel maatschappelijk fenomeen of probleem uit de weg gegaan: extremisten, hippies, skinheads, politiekers, ouwe knarren, Duitse deernes, … iedereen moest het ontgelden. Uiteraard vond ik dat als opstandige puber geweldig. Niet dat ik zelf zo een boerend en winden latend nicotineverslaafd drankorgel was of ben, maar een beetje non-conformisme kan ik altijd wel appreciëren.

Het leek zaterdag wel alsof de hele Gentse krakersgemeenschap Sint-Jacobs ingepalmd had voor een gezonde dosis muzikale anarchie. Maar uiteraard ontbraken ook de opstandige tieners van tien à vijftien jaar geleden niet op het appel. Den Mark (de zanger nvdr) is, zoals zo velen, op sommige plaatsen wat bijgekomen en op andere plaatsen dan weer wat kwijtgeraakt, maar zijn streken heeft hij in ieder geval niet verleerd. Ook de muziek heeft de tand des tijds goed doorstaan: ‘Feasty boys’, ‘Wodka’, ‘Boerderie’, ‘Bompa punk’, ‘Frak aan’, ‘Spanje’, ‘Jupiler reggae’, ‘Non, non, rien va changer’, ‘Van de Selle en de Jo’… nog steeds even fijn om eens live te horen. Helaas, voor elk van die oude nummertjes die ze zaterdag brachten, viel er altijd wel een ander tof oud nummertje uit de boot, zoals ‘Iron Maidchen Heidi’, ‘Hippies’, ‘Stagedive’, ‘Macho’s blues’ en ‘Sigaret’. Tja, de tijd op zo een festival is nu eenmaal beperkt. Belgian Asociality heeft in ieder geval een goed feestje gebouwd. Alternatief Gent danste en brulde mee en ik niet in het minst. Je moet het maar kunnen: een halve geheelonthouder als ik luidkeels doen meebrullen ‘tequila. nog tequila. olé, tequila!’!

 

Da(a)ndy

Rond kwart voor middernacht haastte ik me opnieuw naar Sint-Jacobs voor het grote hoogtepunt van de festivaldag: Daan. Het plein stond afgeladen vol en een plaatsje vooraan bemachtigen om wat foto’s te kunnen nemen, bleek onbegonnen werk. Uiteindelijk stelde ik mezelf tevreden met een zicht op het scherm en af en toe een glimp van Daan op het podium (Leve de telelens!). Daan zag er zoals altijd weer heel dandy uit: wit pak, zwart hemd, zonnebril, zwoele stem, kortom één brok testosteron! En ook de vrouwelijke hormonen in het publiek draaiden op volle toeren. Ok, een nummer als Housewife -een van de meest opzwepende electro-nummers van de afgelopen jaren- kan niet anders dan een broeierige sfeer veroorzaken, maar het jammere bij Daan is dat al zijn concerten nagenoeg identiek zijn. Niets nieuws onder de zon dus, maar wel een degelijk concert, voor een uitgelaten en danslustig publiek.
Op die manier werd de festivalzomer op een feestelijke manier ingezet: vanaf nu zal het er gaan stuiven in Gent!

 

Foto's: zie vorige post!

 

19:48 Gepost door Aisling in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.